Laminált padló lerakás | A forradalmasított úsztatásos technológiával a laminált parketták egyszerűbben és főleg gyorsabban telepíthetők, ezért népszerűségük is robbanásszerűen emelkedett. Kezdetben szakemberek végezték a padló lerakását, ma már szinte mindenki el tudja végezni ezt a műveletsort.

Természetesen néhány nagyon fontos tényezőre figyelemmel kell lenni, de amennyiben a szabályokat betartják, abban az esetben nagy valószínűséggel meg tudják oldani ezt a feladatot.

Share print this page

Laminált padló lerakás díjszabás

Laminált padló lerakását vállajuk. Azt viszont szeretnénk elmondani, hogy csak és kizárólag a szaküzletünkben megvásárolt melegburkolati termékeket fektetjük le. Más szaküzletben vásárolt burkolóanyagok fektetését nem tudjuk vállalni. Kérjük szíves megértésüket!

A BURKOLÁS ÁRA | 1 000 - 1 200 Ft + Áfa/m2

SZEGÉLYLÉCEZÉS ÁRA | 200 Ft + Áfa/m

A burkolás ára tartalmazza

  1. a felmérést,
  2. a kiszállítást,
  3. a padló lerakását megfelelő alátétfóliára,
  4. a szegélylécezést,
  5. a burkolatváltók felhelyezését.

Laminált padló felmérése

A felmérés ára 5 000 Ft + Áfa, mely összeg jóváírásra kerül a burkolás végső árából. Ha a fekteteni kívánt termék összes költsége nem éri el a nettó 20 000 Ft-ot, abban az esetben ezt a minimális díjat kell megfizetni. Pl: 10 m2 szoba fektetése esetén a díj csupán 13 000 Ft + Áfa lenne, ezért ebben az esetben a 20 000 + Áfa díjat kell megfizetni.

A burkolás ára nem tartalmazza

  1. a régi burkolat bontását,
  2. a régi padló bontásából eredő hulladékszállítást,
  3. a bútorpakolást.

Egyedi padlóburkolás ára

Nagyobb mennyiség vagy bonyolultabb fektetés esetén egyedi árat határozunk meg!

Ha én fektetem a laminált padlót, a garancia megmarad?

Arra minden esetben fel kell hívjuk a figyelmét, hogy a padló saját kezűleg történő lerakása miatt a termékgarancia nem szűnik meg. Viszont, ha a lerakásból ered a garanciális probléma, abban az esetben a jótállás nem érvényesíthető. Nagy körültekintéssel járjon el a padló fektetése előtt! Az aklimatizálásához, feszültségmentesítéséhez 48 órán keresztül abban a helyiségben kell tárolni a padlót, ahol a termék le lesz fektetve. Így azt a páratartalmat veszi fel a padló, ami az adott szobára, konyhára, nappalira stb. jellemző. Csomagbontásra nincs szükség, mert a csomagolás a perforálást tartalmazza. A padlókat minden esetben a szoba közepére fektesse és ne a fal mellé vagy a sarokba. Továbbá a padlót soha ne a talajjal érintkezve tárolja, hanem a körbeszellőzést biztosítani kell. Ezért raklapra fektesse a padlólapokat, vagy valamilyen távtartót alakamazzon!

Kell ragasztót használni a padlólerakásnál?

A laminált padló ragasztó nélkül fektethető az aljzatra a megfelelő padlóalátétek alkalmazásával. Laminált padló ragasztót csak abban az esetben kell használni, ahol ezt a gyártó a csomagolásban található felhasználói utasításon jelzi. Általában a 10 mm vastag laminált padlók lerakásánál, a padló rövid oldali fold down "klikkrendszerében" kell alkalmazni. Egyéb helyen a laminált padlót sem egymáshoz, sem az aljzathoz nem kell ragasztani.

Csapos vagy klikkrendszerű a laminált parketta?

A korábbi csapos/nútos laminált padlókapcsolatok már csak a múlt! A laminált padlók egymásba kapaszkodásában a LOC klikkrendszer nyújt segítséget. Gyártónként változik a klikk kialakítása, de lényege a pontos illesztés elősegítése. Ezáltal sokkal könnyebben telepíthető minden laminált padló gyártmány. A padlók egymásba illesztéséhez és fektetéséhez a lerakást segítő kellékek nyújtanak segítséget.

A laminált padló fektethető nedves helyiségekben?

A kérdésre nehéz válaszolni, de közelebb állunk ahhoz, hogy nem! Pontosabban a legtöbb gyártó, a legtöbb termékcsaládját nem javasolja nedves helyiségekbe. Ilyen a fürdőszoba. A konyha picit más terület, mert a nedvesség mennyisége itt általában kevesebb, mint a párás és a zuhanyzás miatt nedvességdúsabb fürdőhelyiségekben. A Tarkett (Aqua Style) és a Quick Step (Impressive Hydra) gyártóknak vannak erre a célra fejlesztetett termékeik, de természetesen víz általi úsztatott területet ez sem képes elviselni. Ezeknek a termékeknek az MDF alapanyagába egy speciális víztaszító adalékot kevertek. A padló éle és klikkrendszere szilikonnal impregnáltak. A konyhában nincs ilyen jellegű igénybevétel, ezért a padlók itt általában fektethetők. Van egy speciális impregnáló anyag, melynek a neve Click Guard. Ezt a sűrű, folyós állagú tömítőt a padló klikkrendszerébe kell tölteni a fektetés alkalmával. A padló klikkrendszer ezáltal vétett lesz a kiömlő folyadékkal szemben!

A beton nedvességtartama mennyi legyen?

A burkolandó felületnek megfelelően tisztának kell lennie, érdemes porszívózni előtte. A tisztaság nem minden! Garancia miatt a fogadó aljzatban méterenként nem lehet 2 mm-nél nagyobb felületi eltérés. Ha a kagylósodás ennél nagyobb, egyenlítésre van szükség. A beton nedvességtartalma is roppant fontos tényező. A nedvesség nem lehet több 2,5%-nál a mért CM módszer szerint. Ha padlófűtést alkalmazunk, abban az esetben ez a szám 1,55. Érdemes fűtéssel kiszárítani a felületet.

Hibás padlóburkolatot visszavesznek?

A kérdéssel azért kell foglalkozni, mert a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhatnak hibás laminált panelek vagy csomagok. Általában panelekről lehet beszélni, mert teljes csomaghiba nagyon nehezen jöhet létre. Általában 100 m2 padló legyártása hengerprés alatt mintegy 3 perces művelet. Tehát egy raklap parketta 3 perc alatt préselődik le. Az ellenőrzést (vastagság és dekorfelület) egy lézeres gyártóegység végzi el. A hibázási faktor elég pici. Lapok átcsúszhatnak ugyan a rendszeren, de egy egész raklap hibás padló már nehezen kerülheti el a röntgen szemeket.

Tehát a csomag kibontása pillanatában meg kell győződni arról, hogy a csomagban nincs-e felületi hiba vagy törött élek. A hiba diagnosztizálása során azonnal jelezni kell a kereskedőnek. A hibásan bedolgozott parketta, illetve a már lefektetett, de hibás parketta garanciája nem érvényesíthető.

Hogyan kezdjem el a padló lerakását?

Általában a helyiség kijárata felé haladunk és az ablakokra merőlegesen fektetjük a padlót. De ezt egyéni ízlés befolyásolhatja. Általános szabály, hogy a fektetést sarokban kell kezdeni. Balról jobbra haladva kell a padlót indítani. A lerakáshoz használjon segédeszközöket, mert a műveletet mindez nagyban megkönnyíti. Ilyen az ékkészlet, illetve a lerakásban segítséget biztosító beütőfa és feszítővas.

A lerakásnál a faltól 1-1,5 cm dilatációs hézaggal kell indítani. Ennek megtartásában segít az ék. A fal felé a parketta hosszoldalán kialakított csaprésze nézzen! A horonyba lesz illeszthető a következő sor csaprésze. A következő sor paneljének 20-30 fokos állásában kell a már fekvő padló hornyába illeszteni a csapot és fel-le mozgatás mellett enyhe nyomással kell egymásba klikkelni a padlót. A panelek így egymásba csúsznak majd.

Van olyan eset, ahol ezt nem tudja majd megvalósítani. Ilyen eset például az ajtó tokjánál az illesztés. A paneleket itt egymás mellé kell fektetni és úgy illeszthetők össze. Természetesen az erőhatás itt sokkal koncentráltabb, mint egyéb esetben. Mindehhez ütőfára és kalapácsra lesz szükség. A termék megrongálásának elkerülésére itt nagy figyelmet fordítson. Nem egyetlen nagy, hanem több apró ütéssel illessze össze a padlókat!

Mekkora tágulási hézagot (Dilatáció) kell alkalmazni?

Minden padló alapanyaga a fa. A lakásunk páratartalma folyamatosan változik, legyen szó fűtési időszakról vagy egy nyári hónapról. Ennek értelmében a helységeink nedvességtartalma is változik, ezért a padló hol zsugorodik, hol tágul. Általában elmondható, hogy egy helyiségen belül a parketta mozgása szélességben és hosszúságban is 2 mm/méter. A faltól el kell hagyni a dilatációból eredő hézagot a fektetésnél. Minél nagyobb egy helyiség, annál nagyobb fektetési hézagot kell tartani. Egy dilatációs hézagnak legalább 1 cm-nek kell lennie.

Tágulási hézagot nemcsak a falazatnál, hanem egyéb olyan tárgyaknál is ki kell hagyni, amit a padlóburkolat körbe fog. Ilyen lehet pl.: a radiátor lába. Továbbá ott, ahol más anyagú padlóburkolattal találkozik a padló. Pl. Ajtóknál, ahol hidegburkolattal folytatódhat egy másik helyiség. Ezeket a hézagokat már nem szegélyléccel, hanem burkolatváltó profilokkal vagy csőrózsával kell eltakarni.